La Substància


o com el paisatge
construït per avariciosos és sempre una meravella

Aquest projecte és una exploració del territori, el paisatge, l’imaginari i el concepte de l’Empordà. Una constatació de la seva congelació i de la seva idealització sota la dinàmica del capital i, a la vegada, un intent subtil de trencar-lo, de descongelar-lo (valgui la redundància), de tornar a la vida aquest paisatge aturat en el temps pel model econòmic centrat en el turisme.

És en aquesta lògica que prenen força els fotomuntatges on les imatges dels meus àlbums familiars, dels paisatges idealitzats del territori i dels personatges que creen l’imaginari de l’Empordà que el capital congelarà. Adquireixen el sentit de crear una nova imatgeria i, amb ella, un nou imaginari que comença a prendre vida i escapa d’allò que ens és venut tant als habitants com als visitants.

Així, es tornen a omplir de significat els llocs i les seves vistes, s’alliberen de la congelació que el capital exigeix per tal que la indústria turística segueixi funcionant.
També sota aquestes coordenades es posen a disposició de tothom qui ho vulgui unes petites indicacions d’ús i un document per convertir-lo en adhesius. Tot això per aconseguir que intervinguem el territori i, d’una manera subtil, alterem tota la imatgeria que manté congelat el territori.

Convido i animo tots els empordanesos i a tothom qui se senti vinculat a aquest trosset petit de terra a tornar a apropiar-se de la seva terra i toranr a donar-li un significat, a arrancar-li al turisme el nostre paisatge de les seves mans i, així, recuperar-lo.

Així, si algú s’anima a participar, poso a la seva disposició una etiqueta per fer-la servir a les xarxes socials i així compartir les accions que realitzem. 

#LaSubstanciaSuggeriments d'ús:
01
Mirar, triar, desmuntar, tornar a muntar, desordenar, reordenar, jugar amb la publicació i la web.
02
Apropiar-se de les imatges que han condicionat la vivència de l'Empordà. Alterar les imatges, trobar noves imatges. Retallar, enganxar, eliminar, juxtaposar, superposar.
Podeu descarregar totes les imatges que es mostren en aquest espai de la web.

03
Desmuntar aquest paisatge-decorat en què han convertit l'Empordà. Fer visibles les teves imatges.
04
Compartir les intervencions a les xarxes socials amb #LaSubstancia
Les imatges d‘aquest projecte provenen de l'Arxiu Municipal de Palafrugell, l'Arxiu Comarcal del Baix Empordà, el Centre de Documentació del Museu del Suro de Palafrugell, el Fons Fotogràfic de l'Agrupació Excursionista de Catalunya, els arxius i les col·leccions de Paco Dalmau, els àlbums de les famílies Deulofeu-Piquet i Deulofeu-Gómez i de diverses cerques a diverses xarxes socials.
Aquest projecte no hagués estat possible sense l'ajuda i els consells de Marta Dahó, Tanit Plana, Ferran Izquierdo, els meus companys de classe i de promoció a IDEP Barcelona i la col·laboració de la Mariona Guiu amb el disseny, en Paco Dalmau trobant imatges, tothom qui treballa als arxius que he visitat i les persones que han hagut de patirme i aguantar-me mentre he estat fent el projecte.
Moltíssimes gràcies i mil milions de disculpes a totes i a tots.
Res de tot això hagués existit sense vosaltres.